Owsiak podsumował finałowe granie

Utworzono dnia 31.03.2021

Dyrygent największej orkiestry świata, w której grają też mieszkańcy powiatu gostyńskiego, Jurek Owsiak ogłosił rezultat tegorocznej akcji!

Na zakup sprzętu dla dziecięcej laryngologii i diagnostyki głowy zebraliśmy razem w ramach 29. Finału WOŚP aż 210 813 830,10 PLN, czyli ponad 20 milionów PLN więcej niż podczas poprzedniego Finału WOŚP i najwięcej w historii wszystkich zbiórek „Orkiestry”!

- „To niesamowity wynik, za który wszystkim bardzo dziękujemy! Tu nie chodzi o rekordy – od samego początku mówimy, że to nie rekord jest czymś, co nas napędza. Najbardziej napędza nas to, że jesteśmy razem - że zagraliśmy znów wszyscy, jako Polacy, na całym świecie... Fundacja to miliony Polaków - to nie tylko zespół Fundacji, ale symbol wszystkich Polaków, którzy chcą z nami grać, myślą w sposób społeczny, są otwarci na ludzi i chcą swoją pracą wzmacniać to, co tworzy Polskę uczciwą, zdrową, pełną szacunku i troszczącą się o wszystkich. Taką Polskę tworzymy i to nie tylko przez ten jeden dzień Finału.” – podkreślał dziękując Wszystkim Jurek Owsiak, prezes Zarządu Fundacji WOŚP.

Na wynik zbiórki składają się:

• wpłaty do puszek w wysokości 75 583 135,42 PLN (36,09%)
  • wpłaty elektroniczne w wysokości 133 870 715,29 PLN (63,91%)
  • dary rzeczowe, czyli sprzęt od firm medycznych, o wartości 1 359 979,39 PLN (0,65% kwoty)

Zgromadzone środki pozwolą na zakup urządzeń dla oddziałów dziecięcej laryngologii i diagnostyki głowy, m.in. zestawów endoskopów laryngologicznych, egzoskopów i laserów diodowych

Na wynik 29. akcji przełożyło się nie tylko wielkie zaangażowanie 1362 Sztabów (46,46% kwoty zebrano dzięki nim), ale też wzrost zainteresowania Polaków wpłatami poprzez kanały elektroniczne, których dostępnych było 26 – to m.in. wpłaty na wplacam.wosp.org.pl (26 mln PLN), eSkarbonce od Mastercard (7 840 237 PLN - ponad 29 razy więcej niż w roku ubiegłym), poprzez SMS czy za pomocą aplikacji i innych form zaoferowanych przez mBank (20 mln PLN). Cel zbiórki wspierać można było zasilając tradycyjne tekturowe puszki 75 tys. wolontariuszy, a także puszki zarejestrowane w Sztabach, sklepach i firmach oraz eSkarbonki, czyli skarbonki online, których w trakcie 29. Finału było ponad 22 tysiące, tj. prawie 14 razy więcej niż w ubiegłym roku. Łącznie daje to 120 tys. miejsc, w których można było „dołożyć swoją cegiełkę” do wyniku Finału

Powiatowy Sztab WOŚP w Gostyniu przypomina, że w tym roku MIESZKAŃCY POWIATU GOSTYŃSKIEGO OFIAROWALI  351 187,48 ZŁ!!! Szefowie powiatowego grania: Krzysztof Kędziora z Ponieca, Sebastian Nowak z Piasków i Maciej Marcinkowski, Tomasz Barton oraz Mirosław Sobkowiak z Gostynia dodają: -„Jeszcze raz bardzo gorąco  dziękujemy wszystkim za energię, która została przekazana w finałową niedzielę i w towarzyszące jej dni. Byliście wspaniali, kolorowi, życzliwi i niezwykle uczynni. Dla wszystkich jednak z całego serca: WIELKIE, WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI ! To był naprawdę, mimo ogólnoświatowej pandemii, wyjątkowy i magiczny dzień. Wszystko poszło fantastycznie, rewelacyjnie. Dziękujemy za ten ogrom przyjaźni, dzięki któremu już od lat budujemy wspólnie coś niezwykłego. Po raz kolejny pokazaliśmy, że potrafimy się doskonale bawić i wspólnie robić naprawdę wiele dobrego. Efektem będzie super sprzęt medyczny i prowadzone przez Fundację WOŚP ogólnopolskie programy medyczne i edukacyjne.

KOCHANI! Dziękujemy za Wasze zaangażowanie, siłę, entuzjazm i za to, że nie poddaliście się, mimo niesprzyjających okoliczności! Kolejny Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przeszedł do historii, a my mamy dla Was na koniec dobrą wiadomość - 30. Finał WOŚP odbędzie się 30 stycznia 2022 roku!”