Porady specjalistyczne dla rodzin

Utworzono dnia 25.09.2021

Fundacja Fabryka Pomysłów, we współpracy z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu, utworzyła i prowadzi Ośrodek Poradnictwa Specjalistycznego „Bezpiecznie w rodzinie”. Funkcjonuje on w Gostyniu przy ul. Wrocławskiej 8 (II poziom).

Specjaliści dyżurujący w punkcie: pedagog, terapeuta, mediator, specjalista pomocy psychologicznej i pedagog rodzinny, udzielają nieodpłatnie szeroko rozumianego wsparcia specjalistycznego dla rodzin i ich członków z zakresu pedagogiki rodziny, psychologii, interwencji kryzysowej, mediacji, terapii, oraz pracy z osobami stosującymi przemoc w rodzinie.

W ramach indywidualnych konsultacji jest udzielane przez specjalistów wsparcie osobom zgłaszającym problemy rodzinne. Celem udzielanego wsparcia jest wzmocnienie funkcjonowania rodzin, zwiększenie kompetencji opiekuńczo-wychowawczych oraz zwiększenie umiejętności w pełnieniu ról w rodzinie i społeczeństwie.

Ośrodek Poradnictwa Specjalistycznego „Bezpiecznie w rodzinie” został uruchomiony w ramach projektu Fundacji Fabryka Pomysłów, dofinansowanego przez Wojewodę Wielkopolskiego. Program wspiera Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu.

Zgłoszenia do Punktu przyjmowane są telefonicznie: 725-167-236 lub 65-572-75-28. Terminy spotkań ustalane są indywidualnie w godzinach popołudniowych.

Fundacja Fabryka Pomysłów i PCPR w Gostyniu przypominają, że aby dobrym rodzicem, warto korzystać w trudnych sytuacjach z pomocy specjalistów. I że każda zmiana wymaga czasu.

I jeszcze kilka rad, które warto stosować, by być dobrym rodzicem:

1.Kochaj swoje dziecko bezwarunkowo, bo tylko taka miłość pozwala dziecku być  prawdziwie szczęśliwym.

2.Nieustannie buduj swój autorytet, oparty na wiarygodności i spójności między naszymi słowami i czynami.

3.Bądź uważny i wrażliwy na to, co mówi Twoje dziecko, ta umiejętność stanowi podstawę prawidłowej komunikacji.

4.Bądź konsekwentny, nie rezygnuj z wymagań, nawet gdy jesteś zmęczony albo gdy dziecko bardzo protestuje.

5.Stawiaj dziecku jasne granice, mów i pokazuj, co wolno, a czego nie wolno robić.

6.Wymagaj od siebie tego, czego wymagasz od dziecka. Jesteś dla dziecka doskonałym wzorem.

7.Ustal z dzieckiem zasady, w tym też obowiązków domowych, dając tym samym poczucie porządku i bezpieczeństwa.

8.Planuj czas wolny, bo wspólne jego spędzanie wzmacnia więzi rodzinne i buduje dobrą atmosferę.

9.Bądź sprawiedliwy, nie faworyzuj żadnego dziecka, czy to ze względu na wiek, czy płeć, bo bez względu na to, ile ono ma lat i czy jest synem, czy córką, zawsze jest Twoim dzieckiem.

10.Ustal z drugim rodzicem wspólne metody wychowawcze i zgodnie je realizujcie.

11.Rozwijaj się i doskonal swój rodzicielski warsztat, czytaj, szukaj, sprawdzaj i ucz się na błędach innych ludzi.

12.Myśl pozytywnie, chwal swoje dziecko i wspieraj jego dobre poczynania.

13.Bądź cierpliwy, konsekwentny i nie zniechęcaj się!

Przedstawione treści wyrażają poglądy realizatora projektu i nie muszą odzwierciedlać oficjalnego stanowiska Wojewody Wielkopolskiego

Lista wydarzeń w miesiącu Marzec 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.