Rekordowe wsparcie mieszkańców powiatu

Utworzono dnia 19.02.2023

PONAD SZEŚĆSET TYSIĘCY MIESZKAŃCY POWIATU GOSTYŃSKIEGO PODAROWALI NAJWIĘKSZEJ ORKIESTRZE ŚWIATA NA WALKĘ Z SEPSĄ

Podsumowano 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w siedmiu gminach powiatu gostyńskiego:

Dziękujemy za wyjątkowy rekordowy i fantastyczny 31. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Powiecie Gostyńskim!  Finałowe działania już za nami, emocje po tej największej letniej zadymie w środku zimy powoli opadają, powracamy do rzeczywistości i już myślimy o kolejnym Finale, ale przed nami jeszcze cały rok. Powiatowe sztaby WOŚP w Gostyniu, Poniecu, Krobi i Piaskach bardzo gorąco dziękują Wszystkim za energię i siłę, która została przekazana w finałową niedzielę i w towarzyszące jej dni. Byliście wspaniali, kolorowi, życzliwi i niezwykle uczynni. Nie uda się teraz wymienić wszystkich z imienia i nazwiska, bo lista nie miałaby końca. Dla wszystkich jednak z całego serca: WIELKIE, WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI !

W szczególności dla organizatorów lokalnych działań, którzy poświęcili mnóstwo swojego czasu na zorganizowanie Finału w swoich miejscowościach, przedszkolach, szkołach, organizacjach czy firmach; dla niestrudzonych wolontariuszy, którzy pomimo zimna, przenikliwego wiatru i deszczu dzielnie zbierali datki do puszek; dla naszych sponsorów i partnerów oraz dla wszystkich darczyńców, którzy przyczynili się do tak niesamowitego wyniku zbiórki, dla ludzi, którzy swoimi urzędniczymi decyzjami w sposób bardzo namacalny przyczynili się do sukcesu finału, dla muzyków, tancerzy, śpiewaków, plastyków; dla tych, którzy piekli, gotowali, spontanicznie pomagali i dla tych, którzy niestrudzenie liczyli. To był naprawdę, mimo bestialskiej wojny w sąsiedniej Ukrainie, wyjątkowy i magiczny dzień. Wszystko poszło fantastycznie, rewelacyjnie. Dziękujemy za ten ogrom przyjaźni, dzięki któremu już od lat budujemy wspólnie coś niezwykłego. Po raz kolejny pokazaliśmy, że potrafimy się doskonale bawić i wspólnie robić naprawdę wiele dobrego. Efektem będzie super sprzęt medyczny ratujący życie wielu dzieci i dorosłych oraz  prowadzone przez Fundację WOŚP ogólnopolskie programy medyczne i edukacyjne.” – podkreśla Mirosław Sobkowiak - szef powiatowego sztabu WOŚP przy Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu, wspieranym przez Zespół Szkół Zawodowych w Gostyniu z Maciejem Marcinkowskim, GOK „HUTNIK” z Tomaszem Bartonem i Stowarzyszenie „DZIECKO”. Do podziękowań przyłączyli się Sebastian Nowak (szef sztabu w Piaskach), uczestniczący w podsumowaniu i wirtualnie Krzysztof Kędziora (szef sztabu w Poniecu).

Szefowie Sztabu przypominali: - „Będziemy grać do końca świata i o jeden dzień dłużej. Ale dziś już podkreślmy, że Gostyń i powiat gostyński grają o jeden rok dłużej, bo rok przed pierwszym finałem w Zespole Szkół Zawodowych w Gostyniu odbył się koncert, z którego cały dochód został przekazany właśnie na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Wtedy była to akcja zupełnie nieznana, niemniej zaangażowaliśmy się, dzisiaj wiemy, że to jest absolutnie powód do dumy, do chwały, bo dzięki temu szczególnie traktujemy Wielkoorkiestrowe granie.”

18 lutego 2023 r. podsumowano w auli ZSZ w Gostyniu udział mieszkańców powiatu gostyńskiego w największym, wyjątkowym ogólnonarodowym święcie bezinteresownej wspólnoty dobrych ludzi, czyli Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. A Wielka Orkiestra Ludzkiej Życzliwości i Solidarności zagrała w powiecie gostyńskim przepięknie!

Szefowie Powiatowego Sztabu WOŚP ogłosili: - „Łącznie, w powiecie gostyńskim ofiarowaliśmy 605 123,85 zł na zakup najnowocześniejszych urządzeń do walki z sepsą. Mieszkańcy Ziemi Gostyńskiej po raz kolejny pokazali to, co w ludziach najlepsze – bezinteresowną wielką dobroć! To jest wspólny wynik wszystkich sztabów z powiatu gostyńskiego, których wolontariusze zbierali we wszystkich gminach!”

Efekt jest wspaniały. To wyniki działań czterech sztabów:

- w Piaskach – 58 099,14 zł,

- w Krobi - 75 067,00 zł,

- w Poniecu – 61 382,00 zł,

- w Gostyniu  – 357 437,26 zł.

Inne wpłaty dla WOŚP (m.in. puszki stacjonarne w sklepach sieciowych (Żabka, Biedronka, Lidl, Neonet), wpłaty indywidualne na konto WOŚP, e-skarbonki niezarejestrowane w sztabie  - wyniosły 53 138,45 zł*

*- dane nieoficjalne

Szefowie gostyńskiego sztabu WOŚP przyznali kolejne 5 tytułów „Dobrych Aniołów Gostyńskich Finałów WOŚP” dla najbardziej zasłużonych dla organizacji tej wyjątkowej imprezy. Do grona 130 osób, instytucji i organizacji uhonorowanych w poprzednich trzydziestu latach dołączyli: 1. Firma PALLAS S.C. Gostyń, 2. Centrum Narzędziowe Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Nowacki – Konieczny S.C., 3. GOK „HUTNIK”, 4. Drukarnia REAL i Marek Komorowski, 5. Powiatowy Bank Spółdzielczy w Gostyniu.  Wyżej wymienieni otrzymali pamiątkowe tabla.

W tym roku po raz pierwszy w historii wręczono też inne wyróżnienia – W tym roku wprowadzamy coś nowego, nadajemy najaktywniejszym grupom akcji finałowych tytuł „Debeściaka” 31 finału WOŚP – mówił Mirosław Sobkowiak.

Tytuły DEBEŚCIAKÓW XXXI Finału WOŚP w powiecie gostyńskim otrzymali: 1. Ochotnicza Straż Pożarna w Goli; 2. Grupa NIEPRZEMAKALNI; 3. MGOK w Pogorzeli; 4. Przedszkole Niepubliczne „Kraina Smerfów” w Skoraszewicach; 5.      Gostyński Turniej Kręglarski WOŚP; 6. Gminne Centrum Kultury w Poniecu – Sztab #4202; 7. Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi – Sztab #2556; 8. Centrum Kultury i Biblioteka w Piaskach – Sztab #6055.

Także po raz pierwszy Powiatowy  Sztab WOŚP Tytuły Honorowego Patrona Medialnego XXXI Finału WOŚP w powiecie gostyńskim. Otrzymały je regionalne media, dzięki którym Wielka Orkiestra wybrzmiała tak głośno i wyjątkowo: 1. Gostyn24.pl; 2. Życie Gostynia i gostyńska.pl; 3. Radio Elka i elka.pl

Uhonorowano też wolontariuszy, którzy zapewniali bieżące funkcjonowanie Sztabu, pełniąc rolę kurierów, dostawców, magazynierów i zaopatrzeniowców. Tytuły Najaktywniejszych Wolontariuszy Sztabu #296 otrzymali: Mateusz i Adam.

Wręczono też wielkoorkiestrowe podziękowania dla osób, instytucji, firm i organizacji pozarządowych, które aktywnie przyłączyły się do 31. finałowego grania.

UWAGA: Każda instytucja czy organizacja chcąca otrzymać imienne podziękowanie z potwierdzeniem zebranej kwoty, proszona jest o kontakt ze Sztabem.

FUNDACJA WOŚP RATUJE ŻYCIE i WSPIERA m.in. GOSTYŃSKI SZPITAL!

– „Nasz najmłodszy wolontariusz, który ma 3-lata urodził się i żyje dzięki sprzętowi Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, bo był wcześniakiem. Co więcej, jego mama, gdy była dzieckiem, też skorzystała w szpitalu z „Orkiestrowego sprzętu medycznego”. Jak ktoś wam kiedyś powie, że „takie pieniądze dajecie Owsiakowi, a on nie wiadomo, co z tym robi?”, to niech sobie porówna - w ubiegłym 2022 roku gostyński szpital otrzymał sprzęt od Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wartości 1 500 000 złotych. Kiedy podsumowywaliśmy to, co przez lata nasz szpital dostawał z Orkiestry, okazało się, że kwota ta znacząco przerosła to, co zbieramy w powiecie gostyńskim. A zbieramy naprawdę niemałe kwoty”- zaznaczył Mirosław Sobkowiak.

I jeszcze przypomnienie:

Gostyń szczyci się tym, że zagrał dla Fundacji WOŚP po raz trzydziesty drugi!   Bo już rok przed pierwszym finałem „Schizol” - pismo uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Gostyniu - zorganizował koncert „Od flamenco do rocka”, z którego cały dochód wpłacił na konto Fundacji WOŚP. Gostyń szczyci się też tym, że ułożył w 2020 r. największe w Polsce serce Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, ustanawiając tym samym oficjalny rekord Polski i nieoficjalny rekord świata!

Dziękując wszystkim wolontariuszom i tym, którzy w jakikolwiek sposób włączyli się w Wielkoorkiestrowe granie za wielotygodniową pracę przy przygotowywaniu i przeprowadzeniu wielkoorkiestrowego grania, szefowie sztabu podkreślali, że kolejne pokolenia wolontariuszy są wspaniałe: - Zagraliście fantastycznie, przepięknie i bardzo radośnie. Jesteśmy dumni z Was – i z wolontariuszy, i z mieszkańców powiatu gostyńskiego, i z wydarzeń i zebranych pieniędzy, które uratują życie kolejnym dzieciakom. Jesteście wspaniali!!!

PODSUMOWANIE DOTYCHCZASOWYCH TRZYDZIESTU DWÓCH LAT GRANIA

Gostyniacy przekazali Fundacji WOŚP 4 619 481,31 zł i blisko 150 kg obcych walut (w banknotach i w bilonie) oraz ponad 125 sztuk biżuterii złotej i srebrnej.