RODZIC ŚWIADOMY I ODPOWIEDZIALNY

Utworzono dnia 01.11.2021

Dobry rodzic nie musi być rodzicem idealnym

Dobry rodzic nie musi być rodzicem idealnym. Ważne jednak, by był rodzicem świadomym m.in. swoich potrzeb, które nie zawsze idą w parze z potrzebami dziecka.

Jako ludzie mamy wiele biologicznych mechanizmów, które sprzyjają temu, aby być rodzicem. Narodziny dziecka pomagają obudzić tzw. instynkt rodzicielski. Jednak posiadane poglądy, emocje, popędy i pragnienia nie zawsze są spójne z potrzebą rodzicielstwa. Czasami mówi się o „gotowości rodzicielskiej”, czyli psychicznej i emocjonalnej dojrzałości do bycia mamą i tatą.

Młodzież uczestnicząca w spotkaniu z seksuologiem, zorganizowanym przez Stowarzyszenie „DZIECKO” we współpracy z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu, analizowała potrzeby realizowane w różnych relacjach – rodzicielskich, koleżeńskich, partnerskich, szukała pomysłów, jak zaopiekować się tymi potrzebami i pracować nad ich zaspokojeniem. W tle tych rozważań była kwestia potencjalnego bycia rodzicem, do diametralnie może zmienić życie przede wszystkim młodych osób, będących dopiero na progu dorosłości.

- „Szkolenie pomogło mi przyjrzeć się swoim potrzebom i relacjom, jakie tworzę. Chcę dalej się uczyć, rozwijać swoje pasje, spotykać z przyjaciółmi. W tej chwili nie jestem gotowa na to, aby zostać mamą. Chcę być odpowiedzialnym rodzicem, ale na to przyjdzie czas” – podsumowała spotkanie jedna z jego uczestniczek.

Szkolenie zostało zrealizowane w ramach projektu „W rodzinie siła”, który został doceniony w konkursie „Wspieranie inicjatyw na rzecz wielkopolskich rodzin”, przeprowadzonym przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu w ramach otwartego konkursu ofert na realizację w formie wspierania zadań publicznych Województwa Wielkopolskiego z dziedziny pomocy społecznej w 2021 roku. Projekt był też realizowany ze środków własnych Stowarzyszenia „DZIECKO”. Wsparcia partnerskiego w realizacji projektu udziela Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu.

Przedstawione treści wyrażają poglądy realizatora projektu i nie muszą odzwierciedlać oficjalnego stanowiska Samorządu Województwa Wielkopolskiego.