Szesnasta pomoc

Utworzono dnia 12.02.2023

W 351 dniu wojny obronnej Ukrainy przed rosyjskim najeźdźcą wyruszył kolejny - szesnasty w akcji koordynowanej przez Stowarzyszenie „DZIECKO” i Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Gostyniu - transport humanitarny darów z Ziemi Gostyńskiej do Ukrainy.

Transport jest adresowany do osób cywilnych, zamieszkujących w rejonie walk w Okręgu Donieckim (m.in. w rejon Bachmutu), do dzieci, seniorów, osób z niepełnosprawnościami oraz do rodzin dotkniętych atakami agresora rosyjskiego.

Na transport złożyły się zebrane dary: ciepła odzież, kurtki, czapki, szale, rękawice, skarpety, buty, ale też sprzęt elektryczny, generator prądu, pralka, koce, leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, opatrunki, plastry i środki dezynfekujące, a także sprzęt kuchenny.

Dary odebrali wolontariusze ukraińskiej Fundacji Charytatywnej „Katiusza” i przewiozą do Ukrainy.

Ta kolejna wyjątkowa nieodpłatna pomoc została udzielona dzięki ofiarności kilku prywatnych firm i  wielu indywidualnych ofiarodawców.

Organizatorzy transportu serdecznie dziękują za ofiarność i wspólne działanie na rzecz broniącej się Ukrainy. Prezes Fundacji „Katiusza” Andrej Drzendrzuła podkreśla: -„Każde wsparcie się liczy. Dzięki temu wiemy, że nie jesteśmy osamotnieni i zostawieni samym sobie.

Nieodpłatny pobyt wolontariuszom „Katiuszy” w Gostyniu zapewniły: Powiat Gostyński i PCPR w Gostyniu.

Ruszyła już zbiórka na kolejny transport humanitarny. Dary można składać w siedzibie PCPR w Gostyniu ul. Wrocławska 8, 1. piętro codziennie do godz. 15.00 (lub po tej godzinie po indywidualnym umówieniu się) -  tel. 65 572 7528; 601 071 487;

Potrzebna jest żywność: kaszki, zupki, posiłki dla dzieci, olej, ryż, makaron, kasza, cukier oraz konserwy mięsne, a także ciepła odzież, kurtki, szaliki, czapki, rękawice itp.  Potrzebna jest też pomoc medyczna, zwłaszcza apteczki taktyczne dla przyfrontowych lekarzy, sanitariuszy, pielęgniarek; stazy taktyczne (opaski uciskowe), plastry, gazy jałowe, opatrunki, środki odkażające, leki przeciwbólowe, strzykawki, igły, apteczki, podkłady higieniczne, środki hemostatyczne, sól fizjologiczna, materiał do szwów chirurgicznych, kołnierze ortopedyczne.

Potrzebne są koce i ciepłe ubrania oraz generatory prądu.

Mamy też nadzieję, że kolejne firmy i mieszkańcy gmin naszego powiatu oraz wszyscy chętni pomogą w pozyskaniu niezbędnego sprzętu medycznego, lekarstw, opatrunków oraz żywności. Prosimy Was o pomoc i wpłaty.

Wpłat można specjalne konto Stowarzyszenia „DZIECKO”: nr konta

66 2030 0045 1110 0000 0270 9000